Type and press Enter.

#4 This is Muay Thai

´WELCOME TO MUAY THAI´ wordt naar ons geroepen. Het is 07:50 en we hebben allebei slecht geslapen door de zenuwen. Ons appartement ligt aan het zwembad en naast de Muay Thai school, dus een aantal trainingen hebben we al gezien. Nu begint voor ons de eerste.
De ochtend training duurt van 08:00 – 10:00, en zelfs rond die tijd is het al snikheet. Allebei hebben we een 0,25 L flesje met water bij ons, maar nog geen uur later heb ik al spijt dat ik niet die van 2,5 L heb meegenomen. Wat. Een. Hitte.
We  beginnen met +-20 minuten hardlopen. Nu hoor ik je denken ‘dat valt mee’. Maar hardlopen in Nederland of Thailand is toch een klein verschil. Het is 26 graden met een luchtvochtigheid van 85%.  Ik begin de heuvel op en af te lopen. Nog geen 3 minuten later gutst het zweet van mijn lijf. ‘Dit is niet te doen’ hoor ik Jasper tegen me zeggen. Ik heb niet eens meer adem over om te praten, dus ik geef een moeilijke blik en jog door.

Jump, jump!!

Na die 20 minuten worden we naar de mat geroepen. Eindelijk klaar met hardlopen. Ik ben kapot, maar blij dat de warming-up erop zit en we kunnen gaan boksen. Totdat er een touwtje in mijn hand gedrukt wordt. ‘Go jump, jump jump! Faster faster!’
Ik durf eerlijk te zeggen dat mijn conditie niet de beste is, dus dit is iets teveel van het goede. Na nog eens 10 minuten touwtje springen ben ik drijfnat van het zweet en mijn boterham met pindakaas komt steeds meer naar boven.
Één van de zeven trainers komt naar me toe ‘go take break’ en ik plof neer op het stenen trappetje naast de boksmat. Dit is heftiger dan ik had verwacht, maar ik kan mezelf echt niet nu al, na de warming up, laten kennen. Ik sta op na een korte adem/drinkpauze en ga terug naar de boksmat.
De Muay Thai training bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst de warming up, daarna wordt de groep in tweeën verdeeld. Één groep blijft op de mat, de andere groep gaat naar de 4 boksringen. Jasper en ik blijven op de mat en we beginnen met combinaties maken.  Dit zijn we bij onze eigen sportschool ook gewend, dus dit moeten we kunnen. Toch krijgen we op bijna elke combinatie kritiek/verbeteringen. In de Muay Thai ‘wereld’ gaan sommige technieken anders dan bij kickboksen. Ook mogen er elleboogjes gegeven worden. Dit is dus even wennen, maar na veel oefenen krijgen we het onder de knie.

Aaaaaaaa!

Na een tijdje wordt mijn naam omgeroepen en mag ik naar een ring komen. Hier ben ik één op één bezig met een trainer. Er wordt vooral getraind op snelheid, kracht en techniek, maar ik merk al snel dat ze mij ook op conditie aan het trainen zijn (kan ook niet anders, na die gênante warming-up). Het grappige is, dat ze Engelse woorden heel anders uitspreken. Het is me dan ook al meerdere keren overkomen dat ik verkeerde combinaties maak of ‘Sorry? I don’t understand’ moet zeggen. Als je iets goed doet, is het: Aaaaaaaaaaaa! Doe je iets fout? Vaak wordt er hard gelachen. Uitlachen is het absoluut niet, maar ze hebben gewoon hun lolletje als je het niet begrijpt of fout doet, en zelf lach ik vaak net zo hard mee, tot het wel lukt.

‘Go home’

Naast lachen is het wel de bedoeling dat er serieus getraind wordt. Doe je dit niet? Ga dan maar naar huis. Zo boks ik een paar minuten met een jongen die ‘even geen zin heeft’ om een combinatie te maken. Wanneer er gevraagd wordt waarom niet, antwoordt hij dat hij moe is en eigenlijk wilt slapen. ‘Ga dan maar naar huis’ wordt er gezegd. Ik lach, maar mijn trainer is serieus. ‘Als je hier met zo’n houding bent, wil ik dat je weggaat’. De jongen pakt zijn spullen en rijdt naar huis. Lol maken kan, als er maar keihard getraind wordt.

‘Kapunka’

Na de één op één training gaan we allemaal weer terug naar de mat. Tijd voor meer combinaties, stoten en trappen op de bokszak, sit-ups, push-ups, burpees en squats (dit gebeurt ook tussen het boksen door). Hierna nog wat willekeurige oefeningen en de cooling down.
Na de cooling down moeten we in twee rijen gaan staan. Mannen en vrouwen apart. We gaan één voor één de trainers langs om ze te bedanken voor de les. We vouwen onze handen tegen elkaar en geven een knikje met ons hoofd. Vrouwen zeggen ‘kapunka’, mannen ‘kapunkap’. Dit betekent bedankt.

Na de training schiet ik in mijn bikini en nemen we een duik in het zwembad. Dit is heftig! Maar de voldoening en het plezier is een geweldig gevoel. Wat zijn we blij dat we hier mogen zijn en mogen trainen.

X, OMÍ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

One comment

  1. Super gaaf hoor Naomi (en Jasper natuurlijk )! Je zal zien hoe fit jullie straks zijn, volhouden bikkels. En tussendoor genieten van alles, liefs van Jolanda